13.12.2009

Ping Atmak Ne Demektir

Ping, ağ üzerinde bulunan bilgisayarların ulaşılabilirliğini test etmek için ICMP (Internet Control Message Protocol) protokolünü kullanan bir uygulamadır. Yani diyelim bir A bilgisayarından gönderilen paketler hedefteki diğer bir B bilgisayarında alınıp işlenebiliyor ise B bilgisayarı, A bilgisayarını görüp ulaşabiliyor demektir. Kısaca pink, iki aygıt arasındaki bağlantıyı test eder diyebiliriz. Bir makinenin aktif olup olmadığını test etmek için kullanılır. Kendisi bir windows komutudur ve çalıştırmak için öncelikle Windows XP ve 2000 makinalarında Başlat-Çalıştır-cmd yazıp enter'a basın. Diğer işletim sistemlerinde Başlat-Çalıştır-command yazmak gerekiyor. Çıkan siyah Command Prompt Ekranında ping yazıp makina IP numarasını yazarsanız o IP numaralı makinanın aktif durumda olup olmadığını anlayabilirsiniz.Aynı zamanda IP yerine domain yazılarak da yapılabilir. Örneğin yukarıdaki komutları verdikten sonra siyah ekrana "ping ufuklardan.blogspot.com" yazarsanız ekran çıktısı aşağıdaki gibi olacaktır.Eğer böyle bir çıktı gelmiyorsa ağınızda paket kayıpları var demektir.



Pink ayrıca, ağın o anki paket kayıp oranı hakkında bir bilgi verebilir ve kaynak makine ile karşı makine arasındaki iletişimin süresini gösterebilir.Öte yandan, ICMP paketleri ve dolayısıyla ping çoğu Firewall tarafından bloke edilir. Örneğin, Microsoft'un internet sunucuları hiçbir ping'e cevap vermez. Eğer ping almak istemiyorsanız pinki engellemeniz gerekiyor ve bu ancak firewall ile mümkün. Firewall'larda ICMP paketlerinin geçişlerini kapatırsanız makinanız ping komutlarına cevap vermez.

Tabi bir de ping servisleri vardır. Bunlar, blogumuzu her güncellediğimizde ya da her yeni  yazımızda bu  yazının arama motorları tarafından görülüp indexlenmesini sağlar. Aslında bu işi garantiye almaktır bir nevi; çünkü işi arama motorlarının keyfine bırakmazsınız. Onların ne zaman sitenize gireceği bellli değildir çünkü :)

Küçük bir parantez açmak gerekirse arama motorları sayısı milyonları bulan web sitelerindeki içeriği okumak için örümcek (spider) denilen programlar kullanırlar. Bu örümcekler aslında girdikleri sayfaları okuyan ve belli kriterlere göre arama motoruna geri bildirim yapan robot yazılımlardır. Bu yüzden zaman zaman robot veya bot olarak da adlandırılırlar.
Bir örümcek ilk olarak bir web sayfasına gelir ve buradaki içeriği okumaya başlar. Her ne kadar farklı arama motorlarının örümcekleri sayfaları farklı şekilde yorumlasalarda genel olarak hepsi şu tarz bir yol izler:
  1. Sayfayı oku
  2. Kelimeleri ve kelimelerin bulundukları yerleri listele
  3. Oluşturulan listeleri indekslenmek üzere arama motoruna geri gönder.
  4. Yeni bir sayfaya git
Örümcek sayfada işini bitirdikten sonra hangi sayfaya gideceğini de o sayfada bulunan bağlantılar aracılığı ile bilir. Yani bir bağlantıdan diğerine atlayarak devamlı olarak World Wide Web’i dolaşıp dururlar. Örümcekler bu işleri oldukça hızlı bir şekilde yapabilmektedirler. Yorulmak nedir bilmeden web’de bulunan sayfalaı dolaşan örümcekler elde ettikleri verileri arama motoruna geri gönderirler. Geri gönderilen bu veriler arama motorlarının indeksleme yazılımları tarafından incelenelirler ve arama motorunun özelliklerine göre önemleri ve ağırlıkları hesaplanarak indekslenirler. Daha sonra indekslenen bu veriler daha az yer kaplayacak ve daha çabuk şekilde ulaşılabilecek bir şekilde kodlanırlar.

Sonuçta kullanıcı bir arama yaptığı zaman arama motoru indeksine bakarak ilgili web sayfalarını bulur ve kendi stiline göre (örneğin Google’ın Pagerank’i gibi) bunları sıralayarak, kullanıcıya listeler.

İşte ping atmak bu açıdan önemlidir. Arama motorlarında daha üst sıralara çıkmak için ya da daha hızlı indexlenmek için. Aşağıda sitenizi indexlemek için bazı ping sitelerini araştırarak yazdım.

http://www.alles-over.com/ping-service/?lang=en
http://www.allpodcasts.com/PingAll/Default.aspx
http://www.autopinger.com/
http://blip.lco.net/SubmitForm.aspx
http://pinger.blogflux.com/
http://www.feedburner.com/
http://feedshark.brainbliss.com/
http://www.ipings.com/
http://www.kping.com/
http://www.mypagerank.net/service_pingservice_index
http://pingates.com/
http://pingerati.net/
http://www.pingmyblog.com/
http://ping.in/index.php
http://www.pingoat.com/
http://www.pingoblog.com/
http://pingomatic.com/
http://pingsalot.com/
http://pings.ws/
http://redalt.com/Tools/Pingomation
http://sitemapr.us/tools/ping/
http://twitter.cross-poster.com/ 
http://blogsearch.google.com/ping

Hadi bakalım kolay gelsin..

1 yorum:

  1. Faydali bir yazi, emek ve paylasimin icin tesekkurler. :)

    YanıtlaSil