21.12.2009

Go Programlama Dili


Bir arama motoru olarak girdiği bu aleme, son iki yılda yaptığı yatırımlarla dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor bu google mensupları.  Hele son iki yıldır yaptığı ataklarla adından sıkça söz ettirdi. GWT, Android, Chrome vs. Adamları resmen tebrik etmek gerekir bence; çünkü sıfırdan başladıkları bu yolda çok kısa sürede zirveye oynamaya başladılar. Son bombalarından biri de kendi programlama dillerini yapmaları oldu ve adına da The Go dediler. Ayrıntıları buradan kendi ağızlarından da okuyabilirsiniz. Bense burada az biraz size bilgi vermeye çalışacağım. Go dili, açık kaynak kodlu bir dildir. C,C++ ve python dili harmanlanarak oluşturulmuştur. C ve C++ dillerinin performans ve güvenlik özelliklerinin yanında python dilinin de hızını bünyesinde birleştirerek hızlı ve sağlam bir sistem programlama dili geliştirilmiş. Depolama sistemleri, web sunucuları ve veritabanı gibi alanlarda uygulama geliştirmeyi sağlayacak olan Go programlama dili yapılacak olan katkılarla diğer alanlarda da kullanılabilir hale getirilecek deniliyor. Tabi şunu unutmadan söylemeliyim Go şu anda deney aşamasında.

Google'un kendi programlama dilini yapmasında birkaç neden var deniliyor:
--Son 10 yılda hiçbir büyük sistem dili gelişmedi. Fakat bilgisayar sistemlerinin gelişimleri korkunç derecede olması.
--Bilgisayarlar alabildiğine hızlandığı halde, programlama dilleri hala o kadar hızlanamaması.
--C dilinin eski başlık dosyaları, yazılım gelişiminin önemli bir parçası olan bağımlılık yönetimi için yeteri kadar etkili ve hızlı olmaması.
--Java ve C++ gibi hantal dillere karşı olan isyanın neticesi olarak insanların şimdilik daha hızlı ve etkin olan Python ve JavaScript gibi dillere yönelmeleri
--Garbage collection ve paralel hesaplama/işlem gibi bir takım temel kavramların şu anki sistem dilleri tarafından desteklenmemesi.
--Çok çekirdekli bilgisayarların ortaya çıkması endişe ve karışıklık meydana getirmesii                                                                                                                                                                                                                                                                         kaynak
Hani adet yerini bulsun diye aşağıda klasik bir örneği vereceğim:)

package main
import “fmt”
func main() {
fmt.Printf(“Merhaba dünya\n”)
}
 Ne kadar kolay değil mi? Aslında düz olarak bile bakıldığında C ve C++ ' a benzerliğini görebiliriz. Ha bu arada Python' u bilmediğim için ona bir benzerlik yakıştıramayacağım.

Son olarak da 2007 yılından beri geliştirilmeye başlanan Go bakalım ileride hayatımızı ne kadar kolaylaştıracak...

1 yorum:

  1. 90'larda "Altavista" nın hüküm sürdüğü pazarda simdi "Google" bir numara oldu. Google ilk ciktiginda bu da neki looo dedigim gunleri hatirliyorum da, sirket nerden nereye geldi "Google OS" den sonra simdi de "GO PL" ha :) Daha neler gorecegiz bakalim.

    YanıtlaSil