23.12.2009

Bu İşletim Sistemlerini Hiç Duydunuz mu?

Dün  shiftdelete'de gezerken birçok şeyle karşılaştım. Benim ilgimi çeken ise işletim sistemleri idi. Adı sanı hiç duyulmamış ya da popularitesini kaybetmiş işletim sistemleri. Enteresan geldi ve okudum. Bayağı bir ilgimi çekti. Paylaşmak istedim. Bilmeyenler için hatırlatmak isterim. Bu piyasa sadece Microsoft,Linux ya da Mac 'tan ibaret değil...

Bunlardan ilki ReactOS:
ReactOS
ReactOS'un amacı, Windows işletim sistemlerini açık kaynak kodlu bir platformda çalıştırmak. Şu haliyle Linux ortamında çalışan bir Windows işletim sistemi gibi geliyor olabilir. İşin aslı çok da yanlış bir söylem değil bu.ReactOS'un geliştiricilerinin amacı, Windows 95 işletim sistemini açık kaynak platformuna taşımaktı. FreeWin95 adıyla bilinen ReactOs, Steve Ballmer tarafından da bir dönem ilgiyle takip edilmişti.

21.12.2009

C Programlama Dili'nin Temel Yapısı

Bir C programı iki temel bölümden oluşur. Ön işlemci direktifleri ve  ana fonksiyon.
Önişlemci direktifleri # işareti ile başlar ve program derlenmeden önce C önişlemcisi tarafından çalıştırılır. Herbir önişlemci direktifinin farklı bir görevi vardır. En çok kullanılan iki direktif  #include ve #define ' dır. C programlama dilinde belirli amaçları yapan program parçaları C'nin temel yapısı içinde yer almaz. Bu nedenle program içinde kullanılan fonksiyonların kendilerinin ya da özet bilgilerinin yer aldığı dosyalar #include direktifi kullanılarak programa dahil edilir.

Örneğin printf( ) fonksiyonunun özet bilgisi stdio.h isimli bir header dosyasının içinde saklıdır. Bir programda printf() fonksiyonunu kullanacaksanız, bunu #include ile programın başında dahil etmeniz gerekmektedir. Aksi halde printf() fonksiyonu kullanılamaz. Nasıl yapacağım derseniz eğer programın en başına #include  yazarak bunu halledebilirsiniz. .h şeklinde olan dosyalar başlık (header) dosyalarıdır.

Go Programlama Dili


Bir arama motoru olarak girdiği bu aleme, son iki yılda yaptığı yatırımlarla dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor bu google mensupları.  Hele son iki yıldır yaptığı ataklarla adından sıkça söz ettirdi. GWT, Android, Chrome vs. Adamları resmen tebrik etmek gerekir bence; çünkü sıfırdan başladıkları bu yolda çok kısa sürede zirveye oynamaya başladılar. Son bombalarından biri de kendi programlama dillerini yapmaları oldu ve adına da The Go dediler. Ayrıntıları buradan kendi ağızlarından da okuyabilirsiniz. Bense burada az biraz size bilgi vermeye çalışacağım. Go dili, açık kaynak kodlu bir dildir. C,C++ ve python dili harmanlanarak oluşturulmuştur. C ve C++ dillerinin performans ve güvenlik özelliklerinin yanında python dilinin de hızını bünyesinde birleştirerek hızlı ve sağlam bir sistem programlama dili geliştirilmiş. Depolama sistemleri, web sunucuları ve veritabanı gibi alanlarda uygulama geliştirmeyi sağlayacak olan Go programlama dili yapılacak olan katkılarla diğer alanlarda da kullanılabilir hale getirilecek deniliyor. Tabi şunu unutmadan söylemeliyim Go şu anda deney aşamasında.

13.12.2009

Ping Atmak Ne Demektir

Ping, ağ üzerinde bulunan bilgisayarların ulaşılabilirliğini test etmek için ICMP (Internet Control Message Protocol) protokolünü kullanan bir uygulamadır. Yani diyelim bir A bilgisayarından gönderilen paketler hedefteki diğer bir B bilgisayarında alınıp işlenebiliyor ise B bilgisayarı, A bilgisayarını görüp ulaşabiliyor demektir. Kısaca pink, iki aygıt arasındaki bağlantıyı test eder diyebiliriz. Bir makinenin aktif olup olmadığını test etmek için kullanılır. Kendisi bir windows komutudur ve çalıştırmak için öncelikle Windows XP ve 2000 makinalarında Başlat-Çalıştır-cmd yazıp enter'a basın. Diğer işletim sistemlerinde Başlat-Çalıştır-command yazmak gerekiyor. Çıkan siyah Command Prompt Ekranında ping yazıp makina IP numarasını yazarsanız o IP numaralı makinanın aktif durumda olup olmadığını anlayabilirsiniz.Aynı zamanda IP yerine domain yazılarak da yapılabilir. Örneğin yukarıdaki komutları verdikten sonra siyah ekrana "ping ufuklardan.blogspot.com" yazarsanız ekran çıktısı aşağıdaki gibi olacaktır.Eğer böyle bir çıktı gelmiyorsa ağınızda paket kayıpları var demektir.

11.12.2009

C Diline Kısa Bir Başlangıç


Bilgisayar, diğer bütün teknolojik aletler gibi hayatımızı kolaylaştıran bir aygıttır. İçinde bin türlü şeyler var anlatsam roman olur. Herkesin bildiği gibi iki temel unsurdan oluşur kendileri. Yazılım ve donanım. Donanıma, bilgisayarın dışından görülebilen kısmıdır dersek yanlış olmaz. Ama sadece donanım yeterli değil elbette bilgisayarın çalışması için. Donanıma eklenmiş ya da başka bir tabir ile gömülmüş yazılımlar olmadan bilgisayar çalışmaz. Yazılım dediğimiz merete de bilgisayarın donanım dediğimiz parçaları arasındaki kordinasyonu sağlayan şeylerdir denilebilir.

Bilgisayar,kabaca söylemek gerekirse verilen bilgiyi alan, işleyen ve sonucu da bize gösteren bir aygıttır. Hiçbir bilgisayar (başta donanım olmadan tabi) yazılımsız çalışmaz. Normal bir kullanıcı için yazılım pek bir şey ifade etmez; ama biz programcılar için çok şeydir. İşte C dilini de bunun için öğrenmemiz gerekli. Sadece C yeterli değil; fakat başlangıç olarak güzel olur diye düşünüyorum.

C Nasıl bir Programlama Dilidir?


C orta seviyeli bir programlama dilidir. Yapısal diğer programlama dillerine göre C dilinin seviyesi daha düşüktür. C dili hem yüksek seviyeli dillerin, kontrol deyimleri, veri yapıları gibi avantajlarını bünyesinde barındırıyor, aynı zamanda bitsel operatörler gibi makine kodu deyimlerini yansıtan operatörlerlere sahip. Bu yüzden en çok tercih edilen dillerden biridir.
C bir sistem programlama dilidir. Yani donanımın yönetilmesi, kontrolü ve denetimi için yazılan, doğrudan donanımla ilişkiye giren programlara hitap eder. Örneğin, işletim sistemleri, derleyiciler, yorumlayıcılar, aygıt sürücüleri (device drivers), bilgisayarların iletişimine ilişkin programlar, otomasyon programları, sistem programlarıdır. Diğer uygulama programlarına destek veren yazılımlar da çoğunlukla sistem programları olarak ele alınırlar.
Bugün cep telefonlarından, uçaklara kadar her yerde C kodları çalışmaktadır. Örneğin Boeing uçaklarında 100.000 satırdan fazla C kodu çalıştığı bilinmektedir.