2.02.2010

İşlemciler Hakkında On Şey

Ne zamandır bakmak isteyipte bakamadığım; fakat şimdi bakmaya fırsatım olan  Chip dergisinden az önce okuduğum bir yazıyı paylaşmak istedim. Bu yazı gerçekten hoşuma gitti ve umarım  sizinde hoşunuza gidecektir.
         
          "Onlar bütün elektronik eşyaların içindeler ve günümüzün mucizesiler. İşlemciler hakkındaki şu ilginç bilgileri daha önce duymuş muydunuz?

          Kalpten Daha Sıcak


          Günümüzün işlemcileri santimetre  kare başına 125 watt elektrik yakıyor. Bu güçle ürettikleri ısı bir insan kalbinden daha sıcak olduğu gibi, santimetre kare başına on watt harcayan bir elektrikli ocaktan bile defalarca fazla..   

          İlk Mikro İşlemci

          Dünyadaki ilk mikro işlemci, Intel'in 4004 modeliydi. 1971 yılında müşterilere sunulan bu model 200 dolar civarında bir paraya mal oluyordu. İçinde 2300 transistör vardı. Şu andaki Intel Core i7 ise 731 milyon  transistöre sahip..
  
          Bir Milyar Transistör

          2010 yılında, yarı iletken endüstrisi, dünyadaki her insan başına bir milyar transistör üretecek. Bu sayı 2005 yılında insan başına 90 milyondu..

          Kendini İnşa Eden İşlemci

          Amerikalı bir mühendis, kendi kendini inşa eden bir işlemci geliştirdi. 1250 kablo arasında çalışan işlemci henüz 2 MHz gücüyle, ilk basit işlemcileri anımsatıyor ve bu hale gelişi 16 ayı buldu..

          Yuvarlak Yüzeyler Yüzünden Pahalı

          Silikonun yuvarlak yüzeyi aslında teknik olarak işlemc üretmeyi zorlaştırıyor. Onları işlemcilerin kullanabileceği biçime sokmak için harcanan emek ve atık yüzünden fiyatlar yukarı çıkıyor ve bu silikonların %25'i çöpe gidiyor. fakat yonga üretmek için uygun başka bir madde bulunmadığından bu maliyete katlanmak zorundayız..

          Silikon  Çağının Babası

          İşlemcilerin babası Jack Kilby isminde, Texas Instruments'te çalışan bir mühendis. İlk çalışan işlemciyi 1958 yılında üretti. Ancak mikro elektronik çağını açan bu bilim adamına insanlık hak ettiği onuru ancak 2000 yılında verebildi ve Nobel Fizik Ödülü'nü bu tarihte kazandı..

          Venus: Gezegenin En Hızlısı

          Şu anda dünyada bulunan en hızlı işlemciyi Fujitsu üretti. Saniyede tam 128 milyar bilgisayar işlemi gerçekleştirebilen işlemci Intel'in en hızlı işlemcisinden 2,5 kat daha hızlı..

           Evi Aramak

           1983 yılındaki E.T filminin kahramanı uzaylının kendi gezegenine mesaj göndermek için modifiye ettiği elektronik oyuncağı Texas Instruments üretmişti ve içinde ilk dil sentez çipi yer alıyordu..

          Hatalı İşlemci

          1994 yılında Pentium bir tasarım hatasıyla beraber  piyasaya çıktı. Matematiksel işlemlede yuvarlama hatalarına neden olan bu işlemci, felaket bir PR kampanyasıyla da karşılaşınca, Intel satılan işlemcilerin çoğunu geri almak zorunda kaldı. Zarar 475 milyon dolar civarındaydı..

           Silikon Sorunu Görünmüyor

           Silikon, dünyada oksijenden sonraki en bol kimyasal element. Haliyle şu an için teknoloji pazarının ihtiyacının dünyadaki silikon madenlerini tüketmesi beklenmiyor. Bir analize göre her insan günde 20 gram silikon tüketiyor ama buna rağman daha uzun yüzyıllar yetecek kadar silikonumuz var.."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder