28.02.2010

Özgürlük Heykeli'nin Kısa Hikayesi

          New York Limanı'nda yükselen Özgürlük Heykeli ABD'nin işaret taşlarından biridir.1884'te Fransız halkı tarafından hediye edilen heykel bol elbiselere sarınmış elinde meşale taşıyan kadını resmeder. Kadının başında 7 denizi ve kıtayı simgeleyen 7 dikenli taç vardır. Sol elinde üzerinde Amerika'nın hürriyet günü olan 4 temmuz 1776 tarihinin kazılı olduğu kitabe vardır.
Özgürlük heykeli 19. asrın ortalarında Türk toprağı olan Mısıra dikilmesi maksadıyla Fransızlar tarafından hazırlanmış ama sonradan yaşanan bazı talihsizlikler sonucu Mısır yerine Amerika'nın yolunu tutmuştur. İşin daha garip tarafı heykelin masraflarını zamanın hükümdarı Sultan Abdüllaziz tarafından ödenmiş olması...
          19. asırda Osmanlı toprağı olan Mısır valisi Said Paşanın Fransız mühendis Ferdinand de Lesseps'e 1854 de hazırlattıgı Akdenizle Kızıldenizi birbirine bağlayacak olan Süveyş Kanalı projesi onay için Osmanlı hükümdarlığına sunulmuştu. Said Paşa İstanbul'un tasdikini beklemedi ve 1854'ün 30 kasımında Fransız mühendise projenin hayata geçirilmesi için gereken izinleri verdi. Abdüllaziz projeyi 12 yıl boyunca onaylamadı. Mısır tarafıysa İstanbulun tasdiki gelmeden işe başladı ama Said Paşa 1863'te birdenbire öldü. Yerine geçen ismail paşa İngiliz taraftarı olduğu için Fransızlarla yapılan ortak işe gereken önemi vermedi. Fakat daha sonra yapılacak kanalın çok önem arzettiğini anlayınca işe dört elle sarıldı. Nihayet Fransızların baskısıyla Sultan Abdüllaziz 1866'nın 19 martında projeye izin verdi ve anlaşmaları onayladı. Anlaşmada kanalın Akdeniz'e açıldığı yere dev bir heykel dikilecekti. Heykel firavunlar zamanının elbiselerine bürünmüş bir kadın olacak ve elinde Asyanın ışığının Mısır'dan geldiğini sembolize eden bir meşale tutacaktı. Sultan Abdüllaziz'in ödedigi paralar arasında dev heykelin masrafları da vardı.Heykel Fransanın tanınmış heykel tıraşı Frederic Auguste Bartholdi 'ye sipariş verildi. Dikileceği yerde monte edilecek sekilde parçalar halinde hazırlanan heykel birkaç sene içinde tamamlanmış ve kanalın Akdeniz'e açılacağı yere birkaç hafta içinde yerleştirilecek hale getirilmişti. Ama Said Paşa 'dan sonra Mısır'ın başına geçen İsmail Paşa, Müslüman bir memlekette böylesine büyük bir heykel dikilmesinin halk arasında hoşnutsuzluk meydana getireceğini düşündü ve mühendis Ferdinand'a heykelin Mısır'a getirilmemesi talimatını verdi. 1869 Kasımında Süveyş Kanalı dünyanın dört bir tarafından gelen davetlilerin katıldığı büyük ama heykelsiz bir törenle açıldı. Bartholdi'nin eseri ise Paris'te bir depoya konuldu ve tozlanmaya terkedildi.

O yıllarda dünyanın bir başka tarafında bu günkünün aksine Fransa ile ADB arasında büyük bir muhabbet yaşanıyordu ve taraflar birbirine jest üstüne jest yapıyordu. Fransız-Amerikan dostluk lideri Laboulaye Fransız hükümetini ABD'nin dostluklarını daima hatırlayabilmeleri için bir hediye götürülmesi konusunda ikna etti. Hediye devasa bir heykel olması karalaştırlıdı. Heykel bir elinde hukuku simgeleyen kitap tutacak diger elindede dünyayı aydınlatan özgürlügün sembolü bir meşale taşıyacaktı. Sipariş yine aynı heykeltıras Bartholdi'ye verildi. Bartholdi'nin eseri zaten hazırdı. Senelerden beri bir depoda beklemekteydi. Ve tek eksiği üst kısmında yani ellerinde, kollarında ve yüzünde bazı değişiklikler yapılmasıydı. Bakır ve çelikten yapılan heykelin mühendisliği ilgilendiren kısımlarını Paris'te kendi adıyla anılan bir kule iken Gustave Eiffel ile beraber çalışarak bitirdi.1884 haziranında eser Fransız hükümetine teslim edildi. Bartholdi heykelin yüzünü tamamen değiştirmiş metale annesi Charlotte'nin silüetini işlemişti.
           Birbirine monte edilecek şekilde yapılmış 350 parçadan oluşan heykel İsere adındaki bir Fransız gemisine yüklendi ve 4 Kasım 1885 günü New York'a ulaştı.

                                                                                                                Alıntı :Genç Beyin Dergisi 42. sayı

24.02.2010

CETURK Java Teknolojileri Günü

 
 
CETURK olarak Gazi Üniversitesi Turkuaz Bilim ve Araştırma Topluluğu ile birlikte “JAVA Teknolojileri Günü” etkinliği düzenlenecek. Etkinlik konusu dahilinde JAVA dünyasındaki gelişmelerden ve sektörde java’nın konumu ve geleceğine dair birçok bilgi konusunda sunumlar gerçekleştirelecektir.
Etkinliğe katılım her zamanki gibi ücretsizdir. Bu etkinliği sitesinde duyuran 2 kişiye kitap hediye edilecektir.
Kayıt işlemi için tıklayın.


Etkinlik Planı:
13:00 – 13:30  Olcay KÜK – Açılış Konuşması ve CETURK Tanıtımı
13:30 – 14:30  Mustafa Demir – Kurumsal Bilgi Sistemlerine Model Güdümlü Geliştirim Yaklaşımı
14:45 – 15:45  Kenan Sevindik – JAVA, Kariyer ve Gelecek
16:00 – 17:00 Okan Kahraman – Mockito -  Java Mocking Framework
Etkinliğe katılanlara sertifika verilecektir ve çekiliş ile 3 kişiye kitap hediye edilecektir.


Adres:
Mühendislik Fakültesi Akademi Salonu
Eti Mah. Yükseliş Sokak NO:5 MALTEPE/ANKARA
Tarih: 26 Şubat 2010 Cuma
Saat: 13:00 – 17:00


Kayıt işlemi için tıklayın.

14.02.2010

Openoffice Yeni Versiyon!!!


Açık kaynak kodlu yazılım Openoffice'in yeni versiyonu 3.2 yayınlandı. Yeni versiyon ile birlikte ne gibi yenilikler geldi, kullanıcıları neler bekliyor hemen aşağıda biraz bahsedeceğim..

Microsoft Office için en iyi alternatif olarak gösterilen OpenOffice'in yeni versiyonu 3.2'nin dün itibariyle indirilebilir versiyonu yayınlandı.
Yeni OpenOffice versiyonunda, yazılımın açılış süresi daha da hızlandırılmış ve daha gelişmiş ODF desteği getirtilmiş. Opentype font desteği ile birlikte günümüz formatlarını destekleyen OpenOffice 3.2'nin, OpenOffice'in 300 milyon kadar indirilme sayısına sahip başarısını daha da ileriye taşıması bekleniyor.
Açık kaynak kodlu olan yazılım, açık kaynak platformunun avantajlarını sonuna kadar kullanıyor. Yeni versiyon olan 3.2, diğer OpenOffice versiyonlarının olduğu gibi ücretsiz olarak yayınlandı.
OpenOffice 3.2 yazılımları, temel Office yazılımlarının hepsini içeriyor. Ha şunu da unutmadan ekleyeyim hemen birçok dilde 3.2 yayınlanmış ama Türkçe olarak 3.1.1 var. Dilerseniz ingilizce olarak 3.2 yi indirip kurabilirsiniz. Tavsiye ederim. OpenOffice 3.2'yi indirmek için buraya tıklayın.

2.02.2010

İşlemciler Hakkında On Şey

Ne zamandır bakmak isteyipte bakamadığım; fakat şimdi bakmaya fırsatım olan  Chip dergisinden az önce okuduğum bir yazıyı paylaşmak istedim. Bu yazı gerçekten hoşuma gitti ve umarım  sizinde hoşunuza gidecektir.
         
          "Onlar bütün elektronik eşyaların içindeler ve günümüzün mucizesiler. İşlemciler hakkındaki şu ilginç bilgileri daha önce duymuş muydunuz?

          Kalpten Daha Sıcak


          Günümüzün işlemcileri santimetre  kare başına 125 watt elektrik yakıyor. Bu güçle ürettikleri ısı bir insan kalbinden daha sıcak olduğu gibi, santimetre kare başına on watt harcayan bir elektrikli ocaktan bile defalarca fazla..