27.11.2009

Pardusa Ndiswrapper ile Airties WUS 300 USB Kablosuz Ağ Kartı Kurulumu

Ben bir pardus kullanıcısıyım. Dünyada windows çok fazla kullanıldığı için tabiki de Microsoft firması bir çok üretici firma ile anlaşmalı. Tabi bu zaman zaman sorunları da beraberinde getirmiyor değil. Yani biz Linux tabanlı işletim sistemi kullananlar için. Fakat böyle zor durumlarda çareler tükenmez, yani çare aramayan dermanını bulamaz:)

Benim de "AirTies WUS300" adaptörüm var ve Pardusa ya da başka bir deyiş ile GNU/Linuxa ait bir sürücüsü yok. Eee böyle durumlarda çare tükenir mi? Adamlar yazmış bir ara program ve bu sürücü olayını çözmüşler.

Bunun için "ndiswrapper" diye bir program gerekli. Nedir bu ndiswrapper derseniz: GNU/Linux altında sürücüleri bulunmayan kablosuz ağ kartlarının Windows sürücülerinin içindeki ."inf" dosyasından yararlanarak bu bu kablosuz ağ kartlarını GNU/Linux üzerinde kullanabilmemizi sağlayan bence harika bir program. Her neyse, işe ilk olarak GNU/Linux dağıtımları arasında sürücüsü olmayan bu adaptörün Windows sürücüsünü indirerek başlıyoruz. İndirdikten sonra dosyayı çıkartıp içinde TUSB1150.inf olan dosyayı bulup ardından F4 tuşuna basıyoruz (KDE 4.x.x.x-Dolphin dosya yöneticisini kullananlar için). Eğer bunu yaparsanız ekranın altında küçük siyah bir terminal ekranı açılacaktır. Hemen ardında su ile yönetici olup (bilmeyenler için ya da yeni başlayanlar için su yazınca size yönetici (root) şifrenizi soracaktır siz oraya şifrenizi girin ve enter tuşuna basın) altına;



ndiswrapper -i TUSB1150.inf

komutunu verin. Zaten bu komuttan sonra ekranda "installing TUSB1150.inf" yazısı çıkacaktır. "ndiswrapper -l tusb1150 : driver installed device (0451:60C5)" yazısı çıktığında kurulma işlemi gerçekleşmiş demektir.

Aşağıdaki komutla da sürücünün yüklenip yüklenmediğini kontrol edebilirsiniz.

ndiswrapper -l

Tabi ndiswrapper ile kurduğumuz bu programın sisteme eklenmesi için ;

modprobe ndiswrapper

ve

ndiswrapper -m

komutlarını vermeliyiz. Bundan sonra ağ yöneticisi ayarlarından özel ayarlarınızı yapabilirsiniz (profil, varsayılan kablosuz ağ, şifre (WEP, WPA,...) vs.).

Buraya kadar herşey normal, fakat bilgisayarınızı kapatıp açtığınızda ndiswrapper modülünün otomatik olarak yüklenmesi için;

echo "/sbin/modprobe ndiswrapper">>/etc/conf.d/local.start

komutunu veriyoruz.

Bu iş bu kadar denebilir. Bundan sonra bilgisayarınız her açıldığında ndiswrapper modülü otomatik olarak yüklenip ağınızı otomatik olarak tanıyıp ağa AirTies WUS300 aygıtınız ile otomatik olarak bağlanacaktır.

Fazla bir zorluğu yok sanırım. Hepsi bu kadar...

3 yorum:

  1. Açıklaman için sagolasın kardeş, işime çok yaradı.

    YanıtlaSil
  2. "/etc/conf.d/local.start" dosyasına eklediğimiz komutlar Pardus açılırken çalışmasını istediğimiz komutlar oluyor ozaman Ufukcum. Sağolasın.

    YanıtlaSil
  3. teşekkür ederim ismail abi:)))
    adsız sana da teşekkürler..

    YanıtlaSil