30.05.2010

Firefox'ta Yer İmlerini Saklama

Bilgisayarınıza format attığınızda hemen bütün yedeklemelerinizi yaptınız diyelim. Ama bir sorun var. Tarayıcılarınızdaki bilgileriniz? Düşünsenize, aylarca topladığınız bilgileriniz, sayfalarınız ya da adresleriniz bir anda kayboluyor değil mi? Mesela benim hiç sevmediğim bir şey bu. O kadar çok kısa yollar ya da bir başlık altında biriktirdiğim adresler vs. bir anda yok oluyor. Buna katlanamıyorum. Fakat sonunda bunun çaresini öğrendim ve paylaşmak istedim.

İlk olarak yedekleme işlemini başlatmak için Firefox penceresinin üst kısmındaki  yer imleri sekmesini tıklıyoruz. Burası normalde sık kullandığımız sitelere ulaştığımız yer. Burayı tıkladığımızda karşımıza gelecek olan seçeneklerden  Yer İmlerini Düzenle kısmını tıklayın ya da  Ctrl+Shift+B tuşlarınıa basın. Şimdi ayarları yapabileceğimiz özel menüye ulaştık. Burası Firefox'un yer imleri kütüphanesidir. Buradan yer imleri sekmemizi istediğimiz gibi düzenleyebiliriz. 




Daha sonra ekranın sağ üst kısmında bulunan içe aktarma ve yedekleme kısmına tıklıyoruz. Karşımıza gelen pencereden ise yedekle kısmına tıklıyoruz. Buradan yedeğimizi istediğimiz dosyanın içine alabiliriz. Herhangi bir sorunda Firefox otomatik olarak listenizi buradan geri alır. 

Biraz daha ileri safhaya gidelim. Firefox'taki yer imlerinizi farklı bir bilgisayarda da kullanmak istiyorsunuz diyelim. Kütüphane menüsünün sağ üst kısmında bulunan içe aktarma ve yedekleme sekmesine tekrar tıklayın. Karşınıza gelen pencerede ise yer imlerini HTML olarak dışa aktar adlı özelliği tıklayın. Firefox listenizi HTML olarak istediğiniz dosyanın içine kopyalayın. Bu HTML yüklediğiniz her bilgisayarda Firefox yer imlerinize ulaşabilirsiniz. 



Peki bunlara nasıl ulaşırız diye de merak ediyorsanız hemen yazıyorum. Bilgisayarda yine kütüphane (ctrl+shift+B) de bulunan içe aktarma ve yedekleme sekmesini tekrar tıklıyoruz. Karşınıza gelen pencerede ise HTML olarak içe aktar'ı seçin. Ardından gelen pencereden HTML dosyasından olan seçeneği işaretleyin.  Bu seçeneği tıkladıktan sonra karşınıza dosyayı göstermenizi isteyen bir pencere çıkacak. Buradan dosyanızı bulun ve ekleyin. Formattan sonra eski sık kullanılanlarınızı bu yöntem ile yeni Firefox'unuza da ekleyebilirsiniz.

Tabi bütün bunları dışında Firefox'un kendi eklentilerinden de yararlanabiliriz. Örneğin "FEBE" ya da "Xmarks" gibi eklentilerle de yapılabilir. Üstelik bunlar kendileri yapıyorlar. Ama ben iki yolu da sevdim. Biri kolay  ve kısa; diğeri ise biraz çetrefilli gibi duruyor olsada..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder